duminică, 9 septembrie 2007

Se strange latul in jurul lui Geoana

Atunci cand anunta ca PSD-ul va depune o motiune de cenzura, la reuniunea de la Bran, la mijlocul lunii august, Mircea Geoana dadea ca sigura si data depunerii, in Parlament: 10 septembrie. Adica luni, 10 septembrie.

Numai ca totul nu a mers atat de "snur" pe cat s-a vrut, sau cel putin a vrut presedintele social-democratilor. Nici unul dintre mai marii partidului, Ilie Sarbu, sau Cristian Diaconescu, nu au fost siguri de depunerea motiunii luni. Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvint al partidului a spus: "Nu cred ca se depune maine (azi - n.r.). Vom discuta in BPN liniile directoare ale documentului".

Nici vicepresedintii PSD Ilie Sirbu si Rodica Nassar nu cred ca textul motiunii va fi inregistrat luni. "Nu cred ca se depune luni. Probabil, pe 12 septembrie. Se mai discuta o data chestiunea politica", sustine Ilie Sirbu, fara a preciza la ce se refera cand spune "chestiune politica".

De altfel, Cotidianul scrie ca singurul senator care a semnat motiunea este... Mircea Geoana. Pana duminica, se stransesera numai 71 de semnaturi, iar pentru inregistrarea in Parlament este nevoie de 118 semnaturi. A trecut aproape o luna de cand PSD tot "bate apa in piua" pe motiune si tot o luna de cand Mircea Geoana se cere prim ministru. Fara nici un rezultat.

Dincolo de semnalele partidelor politice care au lasat sa se inteleaga ca nu vor sustine demersul PSD, nici in sanul partidului situatia nu e mai roz. Si, colac peste pupaza, Adrian Nastase afirma, pe blogul sau personal, ca dupa motiune "se vor rearanja apele" in PSD. Un avertisment voalat, neoficial, care spune ca, daca motiunea pica, acelasi lucru ar putea sa se intample si cu liderul partidului.

Mircea Geoana a fost, duminica, la ceremoniile de comemorare a lui Avram Iancu, la Tebea, unde s-a intalnit, printre coroane de flori, cu vicepresedintele liberal Ludovic Orban, care a infirmat acuzatiile lui Geoana potrivit carora liberalii incearca sa-i convinga pe pesedisti sa nu voteze motiunea de cenzura. Dar, pentru prima data, Orban a spus ca "suntem dispusi la orice fel de dialog cu orice forta politica". Adica asa, un os pe la nasul PSD-ului.