marți, 1 ianuarie 2008

Ziua lui Jim si a lui Victor Noir


Adica Pere Lachaise. Ghidul zice ca este primul cimitir frantuzesc pe un deal si este primul care a avut parte de o campanie publicitara, la inaugurare, in 1804. Adica i-au scos pe Moliere si pe La Fontaine din groapa comuna, iar campania suna cam asa: "Vreti sa fiti vecini cu Moliere, dupa moarte? Cumparati un loc de veci la Cimetiere de l'Est" (asa cum s-a numit la inceput). Mormantul lui Oscar Wilde e fascinant, o piatra mare si patrata, acoperita cu mesaje de la fani cu pupaturi de ruj si multe flori si lumanarele.

Enescu are un mormant simplu si alb, Edith Piaf e inmormantata alaturi de iubitul ei (am uitat cum il chema) si are cripta plina cu flori si o fotografie mare cu ea. Am ajuns, la final si la Jim Morrison - save the best for last - E undeva intr-un colt, strans de alte doua cripte, zeci de oameni se imbulzeau acolo sa faca poze. Capul din piatra care se vede in vederi nu mai exista, iar ghidul ne-a zis ca s-au saturat sa-l refaca pentru ca era furat des.

Este singurul mormant de acolo cu gardian - azi era o femeie - si singurul cu doua felinare. Intr-unul dintre felinare este montata camera de supraveghere a politiei. Aaaa, in permanenta, pe mormantul lui, e o sticla de bautura. Azi era o sticla de Leffe. La fel flori, lumanarele si cateva cutiute cu nu stiu ce.

Trecem peste Morrison, desi parca simti ceva din "This is the end, beautiful friend
This is the end, my only friend". A meritat. Altceva vreau sa povestesc. La un moment dat, am dat peste o statuie cu un nene culcat pe o cripta. Redingota, palarie, tot tacamul. Faza e ca statuia e in... erectie, iar locul respectiv luceste de atatea atingeri ale turistilor. De ce? Il cheama Victor Noir, zice-se ca a murit intr-un duel in urma unui scandal amoros, in ianuarie 1870. Daca pui mana, ai noroc de o viata sexuala bogata si frumoasa. Dragut, nu?

Gata! Pe data viitoare!

PS Normal ca am pus mana!

Niciun comentariu: