Doctrinele politice s-au dus pe apa Sambetii. Aproape disperat ca va mai sta inca patru ani in opozitie, PSD-ul a lasat garda jos, a plecat capul, si a votat inceperea negocierilor cu partidul care a castigat
de facto alegerile din 30 noiembrie.
Din declaratiile de dupa vot a reiesit clar ca nu toata lumea a fost de acord, printre cei impotriva numarandu-se si presedintele de onoare, Ion Iliescu. Scorul votului in PSD a fost destul de clar insa: 41 de voturi pentru si 17 impotriva.
Dupa zile intregi de negocieri in spatele usilor inchise, s-au mai limpezit apele: dreapta se uneste cu stanga, intra la guvernare si isi face o majoritate solida in Parlament, pentru a face fata crizei financiare.
Bomba a venit insa din partea lui Geoana, care a iesit dupa vot si si-a expus conditiile: renunta la functia de premier, vrea sefia Senatului, locul doi in CSAT - PSD va sustine un proiect mai vechi, respins de Traian Basescu in 2006, potrivit caruia presedintele Senatului sa devina secundul presedintelui in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
Si, ceea ce a lasat probabil cu gura cascata un al treilea posibil partener de guvernare, Mircea Geoana a specificat clar ca o conditie esentiala este lasarea UDMR-ului pe dinafara. Ce-i drept, la aceasta doleanta, mai toata lumea s-a facut ca nu aude. Emil Boc a spus ca va negocia in continuare atat cu PSD cat si cu UDMR. La randul sau, Marko Bela sustine ca Uniunea va merge in continuare la negocieri cu PD-L pentru ca "noi dorim o coalitie de dreapta".
"Cred ca colegii din PSD au luat o decizie proasta", a declarat Marko Bela, la o conferinta de presa dupa anuntarea votului, lasand sa se inteleaga ca n-ar fi prea incantat de o alianta cu PSD. Singurul care a explicat, cat de cat, decizia de eliminare de la negocieri a UDMR-ului a fost Ion Iliescu, care s-a "scapat" ca organizatiile din Ardeal nu au fost de acord cu prezenta UDMR-ului la guvernare.
'Modificarea arhitecturii constitutionale nu este negociabila", a vociferat si premierul Calin Popescu Tariceanu, dezmintind ca PNL-ul ar intra in opozitie: "suntem in aceeasi situatie in care eram si acum o saptamana".
Mircea Geoana a declarat pentru Gandul ca, potrivit calculelor pesediste, in primii doi ani premierul va fi de la PD-L, iar in urmatorii doi, de la PSD. Totul va fi stabilit insa probabil la Cotroceni, "pe seara", dupa o intalnire dintre Mircea Geoana si Emil Boc. Cei doi se vor duce la Traian Basescu cu "o solutie comuna", ceea ce inseamna ca numele premierului va sta pe varful buzelor prezidentiale.