sâmbătă, 29 august 2009

Madonna si tiganii


Zice-se ca Madonna s-a plimbat prin Centrul Vechi, incognito. La vremea cand s-ar fi plimbat ea, eram si eu pe una dintre terase si n-am vazut-o. Jur!

In schimb am vazut shleahtele de puradei de tigani care canta, tipa si danseaza in mijlocul drumului. Si-am mai vazut traditionalele tiganci sclipicioase care stau, printre terase, la buza cate unui bloc, sparg seminte si tipa la vecinu' de la sase. Si sa nu credeti ca am scapat de o punga de gunoi aruncata, tot de tiganii care locuiesc ilegal in Centrul Vechi, fix intre doua terase unde o cafea costa peste 10 lei.

Uneori, toate acestea fac deliciul trecatorilor, mai ales daca au agatat de gat un aparat de fotografiat si scrie clar pe fruntea lor ca-s "de'afara". Alteori, astia mai de-ai casei, ca mine, isi stapanesc cu greu senzatia de greaza la mirosurile grele care razbat din scari de bloc sau ocolesc numai cu atentie maxima gropi cu aspect de crater.

Zilele trecute am sustinut, in fata unei colege, ca exista tigani discriminati in Romania. Apropo de Madonna, fireste.

Dar cand ma uit la vecinii mei, care nu au nici cea mai mica urma de bun simt, cand vad cate o tiganca in mijloc de drum cum isi ridica discret fustele si se ... ma scuzati... pisa fix in mijlocul drumului, sau cand nu por dormi noaptea de manele date la maxim, mai ca-mi vine s-o balacaresc in gand pe Madonna. Ma intreb daca, intr-adevar a fost in Centrul Vechi, si daca a vazut vreun tigan discriminat. Ca eu vad numai romani discriminati de tigani, in Centrul Vechi...

PS Am cunoscut insa, in urma cu vreo doi ani, un tigan, gabor cu palarie, din Tg Mures. Omu la vreo 27 de ani, super destept, puteai vorbi cu el de la Kant la Ion Creanga. Mi-a zis ca i-a fost respins dosarul la facultate, fara nici un motiv. Nu mai stiu ce-a mai facut de atunci, dar da, cred ca exista si tigani discriminati. Nu ca n-ar exista si romani discriminati.

Niciun comentariu: