vineri, 23 mai 2014

Despre Microjoburi, cu drag

Am cont pe Microjoburi de cateva luni, adica de cand m-a pus Branea sa-mi fac. Fara prea mari sperante, am facut cont. La zeci de adrese de mail, ce mai conteaza un profil in plus? Si am pus un microjob la modul "Pentru 50 de lei scriu un articol/advertorial/poveste". Prima experienta placuta a fost la cateva zile dupa ce-am facut pasul cel mare, cu un fotograf care avea nevoie de un "despre mine" pe pagina de net. Facut, primit bani, primit evaluare. Am vandut si am cumparat pe Microjoburi, deci pot zice ca-s experta:)Am avut si experiente placute si neplacute.

Si pentru ca acest post participa la campania BlogalInitiative, o sa scriu cele sapte motive mai jos, cu liniuta. Bonus vor fi cele cateva liniute cu minusuri (oricum sunt mai putine decat cele cu plus). Pariu ca n-o sa iau niciun premiu?:)

+-uri: - Primul de acest gen din Romania
- User friendly - prost sa fii si tot iti dai seama cum functioneaza
- Are un albastru dragut
- Gasesti acolo ce vrei, de la realizare site-uri web la plimbat catei si facut de mancare. Preferatele mele sunt microjoburile de genul "Voi asculta ce ai de spus atunci când nimeni nu are timp să o facă" sau "Voi scrie o poezie de dragoste personalizata". Geniale idei.
- Laur Matache, omu' cu ideea, e chiar simpatic
- Are evaluari vizibile, adica omul multumit sau nemultumit ofera feedback folositor. * Ce-i drept, mi s-a intamplat sa-mi dea unu' feedback pozitiv, dar in loc de cinci stelute sa primesc patru. Cand l-am intrebat de ce, mi-a zis ca a fost super multumit de prestatia mea, dar i-a alunecat degetul pe smartphone si a gresit stelutele:))))
- Sunt foarte prompti cand vine vorba de comunicare. Profesionisti chiar. Au rabdare sa-ti raspunda la zeci de mailuri si sa-ti explice ce, cum si de ce. Si o fac repede.
- Exista microjoburi faine pentru care platesti bani putini. Asa l-am cunoscut pe Marius , care mi-a facut un site in joomla foarte repede si bine, pentru astia 50 de lei. Am avut oferte de la 500 de euro in sus.

--uri: - Teoretic, atunci cand iti gasesti un executant, platesti inainte, dar plata ramane on hold pana cand confirmi ca este ok. Practic, nu e chiar asa. In momentul in care executantul livreaza microjobul, in 48 de ore banii ii sunt virati automat. Exemplu din proprie experienta: Am comandat microjob cu executare in 3 zile. Dupa 3 zile, executantul l-a marcat ca livrat, zicandu-mi ca il va livra in maxim 48 de ore. Mi-a spus ca l-a marcat ca livrat pentru a nu fi penalizat ca nu si-a respectat termenul, si-a cerut scuze. Nu am avut nicio problema, pentru ca nu ma grabeam foarte tare. Ei bine, omu' n-a livrat nimic, dar banii i-au fost mutati automat din contul meu in contul lui. Am scris la "salut@microjoburi.ro" si, rapizi, oamenii mi-au returnat banii si au suspendat contul "tzeparului". De asta ziceam ca-s profesionisti cu adevarat.
- Episodul doi, acelasi microjob dorit de mine: Cumpar - era vorba despre inscrierea unui site in 300 de directoare romanesti - si omul imi livreaza un document cu 300 de directoare in care, chipurile, a inscris site-ul. M-am apucat sa verific, prin sondaj, si site-ul meu nu era inscris. Vreo ora am verificat in vreo 50 de site-uri. L-am gasit inscris in 3. N-am vrut sa accept livrarea (stiam ca va fi acceptata automat in 48 de ore, daca nu o fac eu). Omu' incepe sa ma ameninte ca-mi floodeaza site-ul. Ii explic ca am platit pentru 300 de inscrieri, el imi zice ca asta a facut, nu scria nicaieri ca directoarele alea trebuie sa fie active, linkurile trebuie sa fie acceptate sau doamne fere' sa am eu cele 300 de prezente promise. Dupa cateva mailuri schimbate cu "salut@microjoburi.ro", care m-au sfatuit sa-i platesc pentru ca omul a facut ceea ce a promis, m-am convins ca formularea microjobului era o mini-tzeapa si ca mi-am luat-o. Adica mi-am asumat prostia si am platit.
- "prestator verificat, poti comanda cu incredere" nu inseamna ca respectivul are comenzi onorate si feedback pozitiv. Inseamna doar ca a trimis la microjoburi o copie a cartii de identitate. Cu care nu prea ai tu ce face, daca n-ai chef sa te plimbi prin tribunale pentru 50 de lei pierduti (minus comisionul Microjoburi).

Niciun comentariu: