sâmbătă, 9 februarie 2008

Cimitirul elefantilor

Curtea Constitutionala nu e o inventie romaneasca. Si Franta are, de exemplu, un Consiliu Constitutional. In alte tari, insa, ajung intr-o astfel de pozitie magistrati de mare clasa, cu un prestigiu nestirbit, care, dupa o cariera juridica stralucitoare, fara pata si, de buna seama, apolitica, sunt recompensati cu un loc binemeritat in "sfatul inteleptilor".

La noi insa, pana la declansarea razboiului general, Curtea Constitutionala era considerata un fel de cimitir al elefantilor, unde oameni de partid, deveniti usor inutili, erau trimisi sa dormiteze onorabil pe bani multi. Numirea la CCR era, cu unele exceptii, tot o recompensa, dar nu pentru merite profesionale exceptionale, ci pentru servicii deosebite, si nu intotdeauna curate, aduse partidului.

La noi, Curtea Constitutionala a ajuns sa reorganizeze Romania, pe criterii politico-juridice. Verdictele sale sunt din prima instanta definitive, irevocabile si de generala aplicabilitate, ceea ce reprezinta o exceptie de la principiile justitiei romanesti.

Niciun comentariu: