miercuri, 12 noiembrie 2008

Cum voteaza internautul roman

O mare parte dintre utilizatorii de Internet au vederi de dreapta, sunt simpatizanti ai PNL si ai PD-L si ar vota dupa criterii emotionale, potrivit unui studiu realizat pe baza platformei electronice Busola Politica.

Studiul arata ca utilizatorii de Internet sunt simpatizanti PNL in proportie de 37%, PD-L in proportie de 34% , iar 13,5% simpatizeaza cu PSD. Restul partidelor nu au trecut de 5%.

30% dintre cei care ar vota cu democrat-liberalii au vederi comune cu PNL-ul, iar 14% dintre simpatizantii PNL impartasesc ideologia PD-L.

Doua treimi dintre utilizatori nu se ghideaza dupa ideologie, ci dupa elemente de ordin emotional, cum ar fi simpatiile sau antipatiile fata de liderii partidelor.

In ceea ce priveste informarea cu privire la partidele politice, cei mai bine informati sunt liberalii (40%) si social-democratii (38%), in timp ce simpatizantii PD-L sunt informati numai in proportie de 18%. PD-L are insa credibilitate prin structura si prin carisma liderilor de partid.

Studiul a fost realizat in perioada 7-21 octombrie 2008 pe baza raspunsurilor la 6.011 chestionare completate online si este disponibil pe www.busolapolitica.ro. Platforma electronica Busola politica a fost lansata de catre Institutul European pentru Democratie Participativa (QVORUM).

Niciun comentariu: