vineri, 27 februarie 2009

Floricele si parfum in Afganistan

Oare isi imagineaza cineva ca daca te duci soldat in Afganistan sau in Irak o sa ai parte de stat la soare, de bai de namol si de floricele? Optiunea de a te deplasa, ca militar profesionist, intr-un teatru de razboi, prespune ca-ti asumi riscuri, si nu putine.

Stii ca la un moment dat poti incasa un glont sau poti calca pe o mina. Stii ca pentru cei aproximativ 2.100 de euro/luna iti poti pierde viata, dar alegi sa faci acest lucru poate pentru ca ai o familie muritoare de foame acasa, care depinde de banii obtinuti de tine.

Potrivit MApN, familia militarului decedat joi va primi 80.000 euro asigurare de viaţă, precum şi echivalentul a 100 de solde lunare, în valoare de 73.000 lei şi ajutorul de înmormântare. Desigur, o sa-mi ziceti ca viata unui om nu poate fi evaluata.

Chira este al saptelea soldat roman mort in Afganistan. Aproape 300 de soldati americani au murit in Afganistan, de la inceputul conflictului. Si nici o televiziune din State nu se isterizeaza ca la noi, zile intregi, atunci cand isi mai pierde viata cate un militar.

Poate o sa ziceti ca nu e razboiul Romaniei. Da, fireste. Dar iarasi spun, e chestie de optiune. Un militar ar trebui sa fie militar si atat, indiferent de culorile drapelului care ar putea sa-i stea pe mormant.

Si mi se mai pare strigator la cer si camera de luat vederi fixata obsesiv pe lacrimile rudelor. Astept injuraturi...

P.S. Si ca sa nu zica lumea ca nu incerc sa fiu obiectiva, iata si comentariul Oanei, cu o alta parere. Ea a fost acolo, eu nu.

Un comentariu:

Anonim spunea...

sezi pe pace, sucsriu la ce zici. si pa mine ma isterizeaza tembeliziunile cu obsesia lor pentru lacrimi...