miercuri, 5 februarie 2014

Badea Vasile si badea Gheorge, fata cu medierea

Badea Vasile si badea Gheorghe sunt vecini de vreo 60 de ani. Au copilarit impreuna, s-au jucat in aceeasi tarana, au iubit aceeasi fata - Maria, fata popii din sat, care pana la urma l-a ales pe Vasile si i-a facut si trei copii - au taiat impreuna porcul, inainte de Craciun.

Pe ulita satului, gardul curtii lui badea Vasile era cu un metru mai in fata decat a lui badea Gheorghe. Nu-i bai. Insa intr-o buna zi, badea Gheorghe se uita in hartoagele casei si afla ca terenul lui a fost "mancat" cu un doi metri, pe toata adancimea curtii, atunci cand badea Vasile si-a tras gardul.

S-o dus la vecinul si prietenul sau si i-a zis: "Bade, sa-ti muti gardu' ca io vreau pamantu'napoi". Badea Vasile se uita chioras la el, si cum taman luase o gura de rachie, se rasteste la Gheorghe: "Nu mut neica nimic, e pamantu' meu de ani de zile". "Bade, ne omoram sau merem la judecata?" "La judecata sa fie, ca am copiii mari".

Zis si facut. S-au imbracat in straie de sarbatoare, si-au pus suba aia buna, din pod scoasa, si au purces spre oras, mai pe jos, mai cu rata. La judecata intra in hol si dau cu nasul de o fatuca plapanda si creata, cu ochii mari si albastri. Nedumeriti ca nu stiau incotro s-o apuce, in cladirea mare si rece, cei doi s-au indreptat sovaitor spre fata.

"Nu va suparati, vrem sa ne judecam, unde facem asta?" Fata se uita zambind la ei si zice: "Da ce-ati patit?". "Poi si-a facut gardu' cu doi metri in terenu' meu", zice Gheorghe. Fata intreaba: "Bade, stii cat dureaza un proces? Stii cate drumuri trebuie sa faci la oras? Stii cat costa un avocat?" "Poi... nu stim doamna, de unde sa stim?".

Mihaela Popescu, mediator, caci asta era fata creata cu ochi albastri, zice: "Eu sunt mediator. Nu vreti sa rezolvam asta fara judecata?" "Apai cum?", se scarpina in cap badea Vasile.

S-a uitat fata in acte si a vazut ca terenul a fost impartit gresit de la inceput. Initial, cele doua proprietati au fost una singura, iar cumparatorii au realizat dezmembrarea dupa o intelegere initiala, in care limita de hotar era identificata de amplasarea unei fantani, limita de care nu s-a tinut cont la momentul dezmembrarii, expertul topo-cadastral numit initial in vederea intabularii proprietatilor tinand cont de impartirea in suprafete egale si fara sa aiba in vedere criteriul invocat de cumparatori (si anume fantana).

Astfel, Gheorghe avea reprezentarea ca limita de proprietate se afla pe fantana descrisa anterior, dat fiind faptul ca acesta cumparase de la fostii proprietari, fiind informat de aceasta limita, in timp ce Vasile, in momentul in care a construit gardul despartitor, a tinut cont de continutul din documente.

De aici diferenta disputata de cei doi vecini. "Ati inteles cum vine treaba?", zice Mihaela. "Cam da, si acu' ce facem?". "Pai corect ar fi ca badea Vasile sa cumpere de la badea Gheorghe terenul si gardul ramane la locul lui. Asa primeste si badea Gheorghe ceva, iar badea Vasile nu-si mai muta gardul si ramane cu terenul. Si va salvati si prietenia. Chiar vreti sa va certati de la un gard?", le explica mediatorul.

(Foto: Antena 1) Cei doi se uita unu' la altu', se uita la fata, se mai uita o data unu' la altu' si zic... "apai... asa facem".

Si uite asa, fata creata cu ochii albastri care s-a nimerit a fi in holul judecatoriei a salvat prietenia a doi barbati care au continuat sa se cinsteasca seara cu cate un pahar de vin, la gura sobei.

Si uite asa, medierea a salvat timp, bani si prietenia unor oameni.

Niciun comentariu: