miercuri, 12 decembrie 2007

Trei ani de Basescu. Traiti mai bine?

Curtea Constitutionala a admis cererea de neconstitutionalitate facuta de Traian Basescu fata de uninominalul lui Tariceanu. Ce urmeaza? Legea se va intoarce in Parlament. Iar acolo incepe sau nu, circul. Pentru ca exista varianta ca uninominalul sa fie ingropat din sertarele comisiilor. Sau mai exista varianta unui razboi reloaded intre Basescu si legislatori.

Presedintele Traian Basescu a tinut mortis sa convoace un referendum pentru a consulta populatia pe tema scrutinului uninominal, desi, o lege in acest sens a fost asumata de Guvern si aprobata de Parlament. Seful statului propune o alta varianta de uninominal. Este dreptul constitutional al presedintelui sa propuna asa ceva. Si este tot dreptul presedintelui de a face campanie in favoarea sistemului propus. Ce-a presupus aceasta campanie?. O promovare si, mai ales, o explicare a sistemului propus, pentru ca electoratul cand se va prezenta la urne sa voteze "Da" sau "Nu" in cunostinta de cauza.

Bineinteles ca pe langa explicatiile respective, Basescu a infierat Televiziunea Romana ca il boicoteaza. Cu Sassu la conducere si Remes prieten la catarama, nici nu mai era voie sa mai zica. Eu nu l-am auzit pe Basescu explicandu-mi clar care sunt diferentele clare intre cele doua variante.

In schimb, el mi-a explicat ca "avem o clasa politica expirata"; Clasa politica nu e capabila sa deserveasca interesul public". "Procurorii sunt buni cand fac dosare pentru persoane care nu sunt politicieni, dar gresesc si uita cand este vorba de oameni politici". "Partidele fac aliante nefiresti, cum ar fi colaborarea dintre PSD si PNL"; "Au loc negocieri care incurajeaza coruptia". A avut vreo legatura acest discurs cu sistemul de vot uninominal? Nici una. Presedintele Romaniei n-a facut altceva decat sa se razboiasca cu partidele din Parlament pe care nu le agreeaza. Ma intreb atunci:

1. Cand domnul presedinte spune ca "avem o clasa politica expirata", se refera si la nucleul de conducere al PD? Nu de alta, dar presedintele executiv, Adriean Videanu, vicepresedintii Ioan Oltean si Gheorghe Albu, precum si liderul grupului parlamentar din Camera, Cristian Radulescu, sunt parlamentari inca din 1990, secretarul general, Vasile Blaga din 1992, iar vicepresedintele Radu Berceanu a facut parte si din CPUN. Iar domnul Stolojan, marele prieten al domnului presedinte, provine din aparatul guvernamental al lui Nicolae Ceausescu.

2. La Iasi, domnul presedinte a mai avut urmatoarea formulare: "daca votul uninominal se va introduce din 2008..." Ce inseamna acest "DACA"? Nu este cumva seful statului sigur ca se va introduce acest tip de vot?

3. Miercuri, 12 decembrie, se implinesc trei ani de Basescu presedinte. Traiti mai bine?

Niciun comentariu: